Translate

Thursday 22 November 2007

Kritiek van koningin Beatrix verrast auteurs



Historici Dorine Hermans en Daniela Hooghiemstra zijn verbaasd over de kritiek van koningin Beatrix op hun boek over de koningen Willem I, II en III.

Gisteren liet de koningin via de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) weten dat ze 'niet blij' is met het beeld dat Hermans en Hooghiemstra schetsen van haar voorvaderen Willem I, II en III.

In hun boek 'Voor de troon wordt men niet ongestraft geboren' schrijven zij over de levens van koning Willem I, II en III. Onder meer de biseksualiteit van koning Willem II, de 'onbehouwen' levensstijl van koning Willem III en de 'hebberige en eigenwijze' koning Willem I komen in de publicatie aan bod.

'Jammer'
Oud nieuws, liet de Koningin weten via de RVD, omdat dit al terug is te vinden in de Winkler Prins-encyclopedie over het koninklijk huis: 'Het is jammer dat dit soort details weer worden opgerakeld zonder dat wordt gewezen op de prestaties van de koningen.'

Verder zouden de de auteurs 'zeer selectief gebruik hebben gemaakt van vooral die documenten uit het Koninklijk Huisarchief die een minder positief beeld van de hoofdpersonen kunnen oproepen'.

Context
'Het is heel gek om van een staatshoofd te horen dat je boek niet deugt,' zegt Hermans tegen elsevier.nl. De auteur vraagt zich af of de Koningin zich niet te veel heeft laten leiden door verhalen over het boek in de media.

Want in 'Voor de troon wordt men niet ongestraft geboren' wordt volgens haar juist een heel evenwichtig beeld van de drie koningen geschetst: ook de al bekende prestaties van de koningen worden beschreven.

Bovendien hebben Hermans en Hooghiemstra nooit beweerd dat zij met een geheel nieuw beeld van de vorsten komen; het boek wil juist de persoonlijke kant van hen overbrengen op een groot publiek. Verder benadrukt Hermans dat ze veel context geven in hun boek, en dat bekende historici als Jan Bank en Niek van Sas hebben meegelezen.

Toestemming
De RVD liet gisteren weten dat de Koningin weliswaar toestemming heeft gegeven persoonlijke documenten te gebruiken, maar dat dat niet betekent niet dat zij daarmee 'de inhoud van het boek heeft geautoriseerd'.

'Toestemming betekent ook niet dat de koningin van mening is dat het beeld zoals dat, ook in de publiciteit, door de auteurs is geschetst, recht doet aan de persoonlijkheden van de koningen en aan hun verdiensten voor ons land.'

No comments:

Post a Comment