Translate

Thursday 22 November 2007

Koningin Beatrix hekelt boek


Van onze verslaggever
gepubliceerd op 22 november 2007 02:46 , bijgewerkt op 02:46
DEN HAAG - Koningin vindt dat auteurs Hermans en Hooghiemstra zeer selectief gebruik hebben gemaakt van documenten.

Koningin Beatrix vindt dat Dorine Hermans en Daniela Hooghiemstra in hun boek Voor de troon wordt men niet ongestraft geboren een ongenuanceerd beeld geven van haar voorvaderen, de koningen Willem I, II en III. Dit heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) woensdag bevestigd.

‘De auteurs hebben zeer selectief gebruik gemaakt van vooral die documenten uit het Koninklijk Huisarchief die een minder positief beeld van de hoofdpersonen kunnen oproepen’, aldus de RVD. In onder meer een artikel op de Forum-pagina van de Volkskrant stelden Hermans en Hooghiemstra dat Willem I ‘een verlicht despoot’ was, dat Willem II een ‘seksueel dubbelleven’ leidde en Willem III ‘schold op ministers die hem de macht niet gunden’.

Hermans en Hooghiemstra zijn verrast door de kritiek. ‘Het is waar dat wij op zoek zijn gegaan naar de opmerkelijke archiefstukken. Wij zochten de dingen waarvan je rechtop gaat zitten’, zegt Hooghiemstra. ‘Maar wij geven ook veel context en hebben historici als Jan Bank, Niek van Sas en Hans Bornewasser laten meelezen. Voor zover zij opmerkingen hadden, hebben wij die verwerkt.’

No comments:

Post a Comment