Translate

Saturday 12 July 2008

Oranjehuis op een na duurste Europa


DEN HAAG - Het Nederlandse koninklijk huis is het op een na duurste van Europa. Dat blijkt uit een vergelijking van de Belgische professor Herman Matthijs van de Vrije Universiteit Brussel.

Dit jaar kost het koninkijk huis de belastingbetaler zo’n 114 miljoen euro. Alleen het Britse koningshuis is duurder. Volgens Matthijs is het Spaanse hof het goedkoopste van Europa. Al maanden is de Tweede Kamer in debat met het kabinet over de exacte kosten van het koningshuis. „Het vermoeden is dat die in werkelijkheid veel hoger zijn dan die 114 miljoen,” zegt SP-Kamerlid Ronald van Raak.

Matthijs kwam tot zijn berekening door allerlei posten uit de verschillende begrotingen bij elkaar op te tellen, zoals die voor de beveiliging, de staatsbezoeken en de hofhouding. Volgens Van Raak zijn er echter ook veel verborgen kosten: „Zo weten we inmiddels dat de koningin veel vaker gebruik maakt van het regeringsvliegtuig dan in de boeken staat. De kosten voor het onderhoud van privéschip De Groene Draeck zijn schimmig. En het geld dat Beatrix krijgt voor haar hofhouding lijkt 10 procent hoger te liggen dan in de boeken staat.” Premier Balkenende komt in september met een overzicht van alle kosten.

De Tweede Kamer kan dan pas beoordelen of al het geld goed wordt besteed, aldus Van Raak. Matthijs stelt dat tegenover de kosten ook opbrengsten staan. Zo levert een goed functionerende monarchie een land goodwill op in het buitenland.

Bron: ad.nl

No comments:

Post a Comment