Translate

Friday 7 December 2007

Zomers met Marieliesel


In de jaren twintig van de vorige eeuw ontving de familie van Hövell tot Westerflier -vader, moeder, vier zoons- het Hongaarse meisje Marieliesel in haar midden. Marieliesel was een van de duizenden kinderen die na de Eerste Wereldoorlog met de kindertrein naar Nederland kwamen om aan te sterken. Zij zuo jarenlang de zomermaanden bij de familie doorbrengen.

In het voorjaar van 2001 werd een postpakket uit Hongarije bezorgd bij Frans Joan baron van Hövell tot Westerflier en Wezeveld, een van de vier Nederlandse 'pleegbroers' van Marieliesel. Het pakket bevatte brieven, geschreven tussen 1922 en 1931 door Marieliesel en haar Nederlandse pleeggezin.

Aan de hand van de brieven schetsen de auteurs het leven van hun familie in de eerste decennia van de twintigste eeuw. Het boek biedt een uniek inkijkje in het wel en wee van een adellijke familie op het platteland.

Zomers met Marieliesel is een kleine geschiedenis over vader Ernest en moeder Miesje, hun vier zonen en hun geliefde pleegdochter. Terwijl het onheil dat de wereld te wachten staat al in de lucht hangt, wordt het leven op villa Casa Cara, jachthuis Ossenbroek en kasteel 'Joppe gevierd als in een ouderwets kinderboek -todat ook daar het noodlot toeslaat.

No comments:

Post a Comment