Translate

Tuesday 9 October 2007

Baron van Isselmuden wil 'baron' op z'n rijbewijs


ARNHEM - Edellieden spannen steeds vaker proefprocessen tegen overheidsinstanties aan voor het behoud van adellijke titels op officiële overheidsdocumenten.

Vorige week werd door Bert baron van Isselmuden uit Bennekom een proefproces bij de bestuursrechter in Arnhem aangespannen tegen de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Die wil namelijk niet de titel baron op zijn kentekenbewijs zetten.

Een week eerder werd al een proces gestart in Alkmaar om dezelfde reden. Tegelijk is ook een procedure in gang gezet tegen het kadaster, dat eveneens de titels niet wil opnemen in de registers.

"Koning Willem I heeft het ooit ingesteld in 1815 bij soeverein besluit en daar willen we de overheid aan houden", zegt jurist jonkheer A. Boddaert namens baron Van Isselmuden. "De titel en de predikaten horen bij de personalia. Je gaat ook niet de naam van iemand op een andere manier schrijven."

De adel verloor de laatste eeuwen veel privileges, zoals de jacht. Uiteindelijk behielden ze alleen nog het wettelijke voorrecht voor het voeren van een adellijke titel of predikaat. Tot de adel behoren grofweg nog tienduizend personen in Nederland. De edellieden krijgen verkeersboetes en apk-herinneringen echter zonder vermelding van hun titel thuisgestuurd en dat stuit ze tegen de borst. Volgens de RDW zou het echter 'ettelijke tonnen' kosten om de databanken zo aan te passen dat er ruimte is om jonkheer of baron op te nemen. Bovendien komt daarmee de opsporingsfunctie van het register in het geding.

"Straks staat de helft wel en de helft niet met jonkheer in de registers. Dat wordt een janboel", zegt ambtenaar C. van der Berg namens de RDW.

Bron: De Telegraaf