Translate

Saturday 10 March 2007

Herinneringen aan huwelijksdag Koningin Beatrix en Prins Claus

In mei 1965 duikt een foto op van Beatrix en een onbekende man in het Britse tabloid Daily Express. ’s Middags publiceert De Telegraaf de foto op de voorpagina. Een dag later wordt duidelijk wie de mysterieuze man is en schrijft onder meer De Volkskrant dat het stel elkaar al een half jaar kent.

Nederland moet wennen aan het idee dat de kroonprinses wil trouwen met een Duitse edelman.

Door een unieke verlovingsaankondiging – een rechtstreeks interview waarvoor Claus een minuut Nederlands uit het hoofd leert – slagen Beatrix en Claus erin het Nederlandse volk te overtuigen van hun liefde. Op 10 maart 1966 wordt het huwelijk in Amsterdam voltrokken.

Het echtpaar streeft naar perfectionisme. Beatrix en Claus zijn zich ervan bewust dat zij samen geroepen zijn iets belangrijks te doen.

Prins Claus is een van de belangrijkste adviseurs van Beatrix. Meer dan eens laat de koningin zich ontvallen dat ze zich haar werk als vorstin niet goed kan voorstellen zonder haar echtgenoot als steun en toeverlaat.

Op 6 oktober 2002 overleed Prins Claus. Dagblad Trouw schreef dat Claus een ereplaats verdient in Neerlands koninklijke galerij. Volgens de krant heeft hij “iets groots verricht'' ondanks alle beperkingen die hij als echtgenoot van het staatshoofd had. “Bijna iedereen vond hem sympathiek, zo op het oog was hij een ideale vader en echtgenoot en geen moment heeft hij de monarchie in opspraak gebracht.''