Translate

Tuesday 20 March 2007

Herdenking Koningin Juliana

Koningin Juliana is vandaag drie jaren geleden op 20 maart 2004 overleden. Ze is in het bijzijn van prins Bernhard, koningin Beatrix, prinses Irene en prinses Margriet om tien voor zes in haar slaap gestorven op Soestdijk. De prinses is 94 jaar geworden.

Prinses Christina landde op Schiphol, kort na het overlijden van haar moeder. Prins Willem-Alexander en prinses Máxima keerden terug van hun wintersportvakantie in Lech.

De artsen hebben laten weten dat de prinses is overleden aan de gevolgen van een longontsteking, gecombineerd met algehele verzwakking van het gestel. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt.

Moeder van ons allen
Premier Balkenende maakte het overlijden enkele uren later bekend op radio en televisie. Hij betuigde zijn medeleven met de koninklijke familie. De premier noemde haar "een moeder van ons allen". Kenmerkend was haar menselijke benadering van het koningsschap. Daarmee heeft ze het hart van vele Nederlanders gewonnen.

Prinses Juliana had geheugenproblemen en leefde al 5 jaar in de beslotenheid van paleis Soestdijk. Koningin Beatrix zei vorig jaar in de Kersttoespraak dat de dagen haar moeder erg zwaar vallen.

Juliana was van 1948 tot 1980 koningin. Zij was mede dankzij haar huiselijke en warme uitstraling erg geliefd. In 1980 maakte Juliana bekend dat "haar krachten afnamen" en ze daarom afstand deed van de Troon. Ze werd opgevolgd door haar oudste dochter Beatrix.

Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina werd op 30 april 1909 in Den Haag geboren als enig kind van koningin Wilhelmina en prins Hendrik. In 1937 trouwde ze met prins Bernhard van Lippe-Biesterveld. Ze kregen samen vier dochters: Beatrix, Irene, Margriet en Marijke, later Christina genoemd.