Translate

Saturday 10 November 2001

Belgische adel heeft nog stevige grip op economie

Zelfs in het nieuwe België van Guy Verhofstadt blijken door patriottisme gedreven heren van stand nodig om kroonjuwelen, of de overschotten ervan, voor de natie te behouden. De inschakeling van Maurice graaf Lippens (58), voorzitter van Fortis, en Etienne burggraaf Davignon (69), ere-voorzitter van de Generale Maatschappij, bij de doorstart van luchtvaartmaatschappij Sabena illustreert dat bepaalde edellieden hun grip op de Belgische economie nog niet kwijt zijn.

De 'dinosaurussen van de haute finance', zoals ze in België steevast worden omschreven, haalden op verzoek van premier Verhofstadt hun indrukwekkende adressenboeken tevoorschijn. Waar de regering niet in slaagde, lukte de graven wel. Na een paar dagen bellen was een conglomeraat van banken, bedrijven en lagere overheden gevormd, dat bereid is de beurs te trekken voor 'DAT-plus', een uitbouw van de regionale dochtermaatschappij van Sabena.

Het zijn niet de minste bedrijven die als mogelijke geldschieters worden genoemd. Een greep: de grootste banken van België, energiebedrijf Tractebel, Umicore (het voormalige Union Munière) en Bekaert. Wel moet worden aangetekend dat in een aantal raden van bestuur de heren zelf zetelen.

Over hun overtuigingskracht en gewicht bestaat geen twijfel. In de krant De Standaard werden vrijdag anonieme zegslieden van benaderde bedrijven en overheden opgevoerd. De aanvankelijke scepsis werd snel overwonnen. 'Er is eerst geld gezocht en pas nu wordt de rest ingevuld. Zeer ongebruikelijk, maar het kon niet anders.' Het overwegend Franstalige establishment ondervond de meeste weerstand bij Vlaamse autoriteiten. Gewestelijke bestuurders van Brussel en Wallonië stemden gelijk in met een bijdrage, Vlaamse bewindslieden aarzelden, maar voelden zich uiteindelijk gedwongen om mee te doen.

'We gaan investeren in een maatschappij waarvan we de eerste pagina van het businessplan nog moeten zien.' Zelf willen Davignon en Lippens niets horen van het hen in Vlaamse kringen aangewreven 'Belgicisme', gevoed door de goede relaties van het duo met het koninklijk paleis, dat veel waarde echt aan de Belgische driekleur op vliegtuig rompen.

Als de reddingspoging lukt, zullen Lippens en Davignon zich niettemin wederom verzekerd weten van royale koninklijke dank. Het was Lippens, met op de achtergrond Davignon, die in 1998 de Generale Bank inlijfde, en daarmee de Nederlanders van ABN Amro het nakijken gaf. Het is publiek geheim dat ook Albert II Fortis wenste. Het waren ook Davignon (topdiplomaat, gewezen Euro-commissaris) en Lippens die in 1988 een aanval van Carlo De Benedetti op de Generale Maatschappij verijdelden.

De curatoren van Sabena lijken zelf minder onder de indruk van de adellijke conduitestaat. Wie verder met DAT wil, zal daarvoor gewoon de marktprijs moeten betalen, liet hun voorzitter weten. Dat riekt dan weer even naar het nieuwe België, waar zelfs heren van stand hun plek moeten weten.

No comments:

Post a Comment