Translate
Thursday, 20 November 2008
Koning Albert ontvangt nieuwe edellieden
Koning Albert II heeft vandaag zeventien nieuwe edellieden ontvangen op het kasteel van Laken, onder wie de gouverneur van de Nationale Bank van België, Guy Quaden. De koning reikte ook eretekens uit aan zes andere Belgen, onder meer aan schrijfster Amélie Nothomb. Koningin Paola, die nog altijd wat grieperig is, was niet aanwezig op de ceremonie.
Drie baronessen
De zeventien nieuwe edellieden kregen de adellijke gunst in 2007 en hebben de procedure van het Lichten van de Open Brieven intussen goed afgerond. Drie dames kregen daarbij de titel van barones. Het gaat om Elisabeth Coppée (weduwe van Philippe le Hodey, gewezen verantwoordelijke van de Gidsenbeweging, gewezen ondervoorzitster van de vereniging van christendemocratische vrouwen, gewezen bestuurster van vennootschappen en van de RTBF), Marie-Christiane de Corswarem (stichtster en eerste voorzitter van "Make a Wish" België) en aan Françoise Meunier (kankerspecialiste, algemeen directrice van European Organisation for Research and Treatment of Cancer en laureate van de Prijs Vrouwen van Europa 2005).
Veertien baronnen
Ons land is ook veertien baronnen rijker. Aan Nederlandstalige zijde werd de titel van baron uitgereikt aan Bert De Graeve (CEO van Bekaert, gewezen gedelegeerd bestuurder van de VRT), Patrick De Maeseneire (CEO van Barry Callebaut), Noël Devisch (gewezen voorzitter van de Belgische Boerenbond), Rik Jaeken (nationaal voorzitter van UNIZO, vice-voorzitter van de ngo TRIAS), Julien Klener (ere-hoogleraar van de Universiteit Gent, voorzitter van het Centraal Israëlisch Consistorie van België), Dilip Mehta (CEO van N.V. Rosy Bleu, bestuurder van de Hoge Raad voor Diamant in Antwerpen, van het Gemological Institute of America en van de "Council for Responsible Jewellery Practices), Niceas Schamp (doctor in de wetenschappen, emeritus gewoon hoogleraar van de Universiteit Gent, vast secretaris van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten), Ajit Shetty (voorzitter en gedelegeerd bestuurder van Janssen Pharmaceutica, vice-voorzitter Wereldwijde Operaties van Johnson & Johnson), en Michel Van Vyve (neurochirurg, diensthoofd Neurochirurgie van het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis te Aalst).
Aan Waalse kant gaat het om Jacques Brotchi (senator, neurochirurg, gewoon hoogleraar aan de Université Libre de Bruxelles, diensthoofd Neurochirurgie van het Erasmusziekenhuis in Brussel en voorzitter van de World Federation of Neurological Societies), jonkheer Michel Franchimont (oud-stafhouder van de Orde van advocaten van de balie van Luik, ere-buitengewoon hoogleraar van de Universiteit van Luik, gewezen voorzitter van de Commissie-Franchimont ter herziening van het Wetboek van Strafvordering), Eric Dekeuleneer (gedelegeerd bestuurder van het Centraal Bureau voor Hypothecair Krediet, voorzitter van het Koninklijk Belgisch Filmarchief, vice-voorzitter WWF Belgium), Roland Gillion (mecenas en voorzitter van Jeune Peinture Belge), Norbert Matin (gewezen gedelegeerd bestuurder van BASF Belgium, voorzitter van het Instituut voor Cellulaire Pathologie Christian de Duve) en Guy Quaden (gouverneur van de Nationale Bank van België, voorzitter van de Koning Boudewijn Stichting).
Zes burgerlijke eretekens,
Daarnaast kregen ook zes mensen een burgerlijk ereteken. De titel van commandeur in de Kroonorde ging naar schrijfster Amélie Nothomb, Ingrid Luyten (voorzitster van Special Olympics Belgium), Charles Berger (secretaris van het OCMW-Charleroi) en Roland Van Dierdonck (hoogleraar en decaan van de Vlerick Leuven Gent Management School).
François Rigaux (emeritus gewoon hoogleraar van de Université catholique de Louvain, lid van de raad van bestuur van het Belgisch Genootschap voor Internationaal recht en van het Interuniversitair Centrum voor Rechtsvergelijking, lid van de Académie internationale de droit comparé en corresponderend lid van de Académie royale de Belgique) werd benoemd tot grootofficier in de Leopoldsorde.
Ten slotte schonk de koning het ereteken van commandeur in de Leopoldsorde aan Ferdinand Beuls, eregedeputeerde van de provincie Limburg, erevoorzitter van VKW-Limburg en gewezen nationaal ondervoorzitter van de christelijke werkgeversorganisatie VKW, medegrondlegger van het hoger en universitair onderwijs in de provincie Limburg.
(belga/eb)
18/11/08 18u30
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment