Translate

Saturday 5 March 2011

Riddersporen - Herinneringen aan Huis te Merwede


Wie woonden er vroeger in het middeleeuwse Huis te Merwede? Hoe zag het huis er oorspronkelijk uit en hoe groot was het toen? Op deze vragen geeft Erfgoedcentrum DiEP antwoord met de tentoonstelling ‘Riddersporen. Herinneringen aan Huis te Merwede’. Deze expositie over de bekende ruïne brengt de Dordtse Middeleeuwen weer tot leven.

Al bijna 600 jaar staat het ooit stoere en machtige Huis te Merwede, als een verlaten ruïne aan de gelijknamige rivier. Eeuwenlang inspireerde de ruïne tot verhalen, schilderijen en prenten en riep herinneringen op aan lang vervlogen tijden. Dordtenaren van nu kennen hem vooral als plek voor een familiewandelingetje, om te picknicken en te zwemmen of je geheime liefde te ontmoeten. Hoewel de omgeving inmiddels minder romantisch is, brengt dit oudste gebouw van Dordrecht de middeleeuwse geschiedenis tot leven. Begin 2010 werd de ruïne grondig gerestaureerd en dat leverde veel nieuwe informatie op. Reden voor een uitnodigende tentoonstelling.

In Het Hof kan iedereen nu met eigen ogen zien welke sporen de ridders, de Heren van de Merwede, hebben achtergelaten. Met een verbluffend echte filmanimatie waarin Huis te Merwede weer in volle glorie tot leven komt, wordt bezoekers een kijkje geboden in het adellijke leven rond Dordrecht in de Late Middeleeuwen.

Riddersporen
Herinneringen aan Huis te Merwede
29 januari t/m 26 juni 2011
Hof 12 Dordrecht

Openingstijden
Zomerseizoen (1 april -1 nov): woensdag t/m zondag
Winterseizoen (1 nov -1 april): donderdag t/m zondag

Bron: gemeente Dordrecht

No comments:

Post a Comment