Translate
Saturday, 16 October 2010
De laatste afstammeling van Nassau
'Wilhelmus van Nassau': de eerste woorden van ons volkslied. Wie met die Wilhelmus bedoeld wordt, weten de meesten wel, maar de familie Nassau ligt verder bij ons vandaan, 755 jaar om precies te zijn. Deze Duitse familie is de oorsprong van ons koningshuis en momenteel is daarvan nog maar één familielid in leven.
EenVandaag gaat poolshoogte nemen in Wiesbaden en spreekt met de laatste Duitse Nassau die onze koninklijke familie rijk is.
Geschiedenis
Het Huis Oranje-Nassau komt voort uit het Huis Nassau, een familie uit Duitsland. Stamvader van het Huis Nassau was Walram van Laurenburg (ca. 1146-1198), de eerste graaf van Nassau. Zijn zoon Hendrik II van Nassau de Rijke (ca. 1180-ca. 1250) was gehuwd met Machteld van Gelre en kreeg een aantal zonen, waarvan Walram (ca. 1220-ca. 1276) en Otto (vermoedelijk gestorven in 1289) de bezittingen van hun vader erfden en die later verdeelden. Het Huis van Oranje-Nassau stamt historisch gezien af van Otto, de Ottoonse linie van het Huis Nassau.
Het Huis Oranje-Nassau begon in 1544, toen Willem I, graaf van Nassau-Dillenburg (1533-1584), beter bekend als Willem van Oranje of Willem de Zwijger, het Zuid-Franse vorstendom Orange erfde van zijn neef René van Chalon (officieel René graaf van Nassau en prins van Chalon-Oranje), de zoon van Willems oom Hendrik III.
Met het overlijden van koning Willem III in 1890 stierf de Ottoonse linie van het Huis Nassau in mannelijke lijn uit. Het Nederlandse koningschap ging over op de vrouwelijke lijn via Wilhelmina, de dochter van koning Willem III en zijn tweede vrouw, Emma van Waldeck-Pyrmont.
Noot
Omdat Koning Willem III der Nederlanden in 1890 stierf zonder levende mannelijke nakomelingen, ging volgens de Nassauische Erbverein Luxemburg (volgens de wet konden daar alleen mannen opvolgen) naar de andere tak van de Nassau-familie: de hertogen van Nassau(-Weilburg). In 1890 werd daardoor Adolf Hertog van Nassau groothertog van Luxemburg. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Willem IV (Guillaume). Die stierf echter in 1912 zonder mannelijke nakomelingen/familieleden met opvolgingsrechten, dus vond er uiteindelijk toch opvolging in vrouwelijke lijn plaats. Marie Adélaïde volgde als oudste van zes zussen haar vader op. Zij abdiceerde in 1919, beschuldigd van een pro-Duitse houding tijdens de Eerste Wereldoorlog, en werd opgevolgd door de volgende van de zussen, Charlotte. Aangezien die wel weer mannelijke nakomelingen had, gaat de troon sindsdien weer in mannelijke lijn over. Dus zolang er nog mannen over zijn, zullen er geen vrouwen opvolgen.
Nikolaus (1832-1905), een halfbroer van Groothertog Adolf trouwde in 1867 zonder toestemming met Natalja Alexandrovna Puschkina (dochter van Alexander Puschkin). Zij was al eens eerder getrouwd geweest, en gescheiden. Dat was dus al ruim voordat Adolf de Luxemburgse troon besteeg. Ook in het Nassause hertogdom had hij al geen opvolgingsrechten meer. Hun nakomelingen zijn de graven von Merenberg, waarvan nog één vrouwelijke nakomeling in leven is: gravin Clotilde (* 1941) die gehuwd is met Enno von Rintelen. Zij wonen in Wiesbaden en hebben drie zoons, waarvan er naar mijn weten twee getrouwd zijn. Zij is dus de enige niet buitenechtelijke nakomeling in mannelijke lijn van de Nassaus die nog in leven is.
Source: Nienke @ AllThingsRoyal 2008