Translate
Friday, 1 January 2010
Nieuwe zakenlui halen oude adel in
[Archief] Top-100 van de rijkste Belgische ondernemersfamilies
De lijst met de rijkste Belgische ondernemersfamilies omvat nog altijd heel wat adellijke namen, maar zij worden flink ingehaald door families die hun fortuin in het recente verleden maakten. Dat blijkt uit een ranglijst van de 100 rijkste Belgische zakenfamilies die het weekblad Trends vandaag publiceert.
De top-100 van het tijdschrift is geen weergave van ,,de rijkste Belgische families''. Het is immers gebaseerd op het ,,professionele'' vermogen en niet op het totale privé-vermogen. Dat onderscheid is ietwat arbitrair, maar het komt erop neer dat Trends geen inventaris heeft gemaakt van, pakweg, het vastgoedpatrimonium of de beleggingsportefeuilles van de rijke families. Families die hun bedrijf verkochten, komen er ook niet in voor.
Met stip op nummer één staan de adellijke families achter de brouwerijgroep InBev, met een zakelijk vermogen van meer dan 7 miljard euro. Ze worden gevolgd door twee andere usual suspects , de families Solvay en Frère. De ,,oude adel'' wordt ook nog goed vertegenwoordigd door namen als Janssen (UCB) en Boël (Sofina).
Maar die oude adel heeft wel gezelschap gekregen van heel wat ,,nieuwe rijken'', zoals de families Colruyt (van de gelijknamige supermarktketen), Saverys (scheepvaartgroep CMB) en Coucke (farmabedrijf Omega Pharma, op nummer 24). De rijkdom van de Belgische adel raakt na enkele generaties vanzelf versnipperd als gevolg van ons erfrecht, verklaart Fortis-voorzitter Maurice Lippens - zelf een telg van een van de rijkste families - in het tijdschrift.
De ranglijst is overigens geen product van exacte wetenschap. De waarde van familiale belangen in beursgenoteerde bedrijven kon gemakkelijk berekend worden via de beurskoers. Voor niet-genoteerde bedrijven gaat het echter om een raming die in essentie gebaseerd is op een vergelijking met beursgenoteerde bedrijven. Dat een familie op de lijst voorkomt, betekent meer dan de exacte plaats in de ranglijst.
Sommige rijke families zijn ook niet in de lijst vertegenwoordigd omdat het niet volledig duidelijk is of en in welke bedrijven ze nog participeren. Dat is onder andere het geval voor de families Ullens de Schooten en Wittouck (de stichters van Artal, de holding boven onder andere Weight Watchers) en Leysen (KBC).
Opvallend is nog dat aandeelhouders van technologiebedrijven nauwelijks in de lijst vertegenwoordigd zijn. Tijdens de internetbubbel van enkele jaren geleden, toen een bedrijf als Lernout & Hauspie op de beurs tot 11 miljard euro waard was, zou het lijstje ongetwijfeld een paar andere namen geteld hebben.
(WDP)
Bron: nieuwsblad.be
01/09/2005
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment