Translate

Saturday 8 August 2009

Blauw bloed. Overrompelende debuutroman van Binnert de Beaufort


Blauw bloed, de overrompelende debuutroman van Binnert de Beaufort, verhaalt van de vriendschap tussen Olivier van Aldenborch en Stefan von Schwenningen Schönau. Tot Oliviers ongenoegen wordt zijn leven bepaald door ongeschreven gedragswetten. Op school moet hij zich wapenen tegen de benepen moraal van zijn klasgenoten en leraren. Door zijn vriendschap met Stefan, een zelfverzekerde diplomatenzoon, denkt Olivier zich van zijn keurslijf te bevrijden.

In Blauw bloed blikt Olivier, halfhartig societyjournalist, terug op het verloop van zijn vriendschap met Stefan. Stefan heeft hem met het echte leven laten kennismaken, maar dat heeft voor Olivier inmiddels veel van zijn glans verloren. Hun gezamenlijk in Amerika doorgebrachte studietijd heeft Stefans vrijheidsdrang in een heel ander, dreigend licht gesteld, vooral na hun ontmoeting met Sylvie, een getraumatiseerd meisje uit Louisiana. Sylvie zal de ware aard van Stefan aan Olivier openbaren.

Binnert de Beaufort (Arnhem, 1970) groeide op in Den Haag. Hij studeerde oude geschiedenis in Amsterdam en is tegenwoordig werkzaam als journalist.

Recensie
Romandebuut van de Quote-journalist (1970). Het thema van deze autobiografisch getinte roman is zeker origineel: hoe is het om als jongeman in deze tijd van adel te zijn? Danslessen te moeten volgen en braaf te moeten zijn om de naam van de familie niet te grabbel te gooien? De uitwerking van het thema in twee verhaallijnen - een in het verleden als de hoofdpersoon nog jong is en de tweede verhaallijn speelt nu, als hij dertiger is, en werkt bij een blad dat erg op Quote lijkt - is aardig. Langzamerhand grijpen de twee verhaallijnen meer in elkaar. Soms heeft het iets van een thriller: wat is er toch met Sylvie gebeurd? Hoe zal de rechtszaak tegen de hoofdpersoon aflopen? Anderzijds bevat het verhaal nog wel een aantal losse einden. Al met al toch onderhoudend. Vrij kleine druk.

(Biblion recensie, Drs. E.A. van Kemenade)

No comments:

Post a Comment