Translate

Friday 12 June 2009

Koningin bij viering 100 jaar Johanniter Orde



Hare Majesteit de Koningin is zaterdagochtend 20 juni in de Grote Kerk van Naarden aanwezig bij de viering van het 100-jarig bestaan van de Johanniter Orde in Nederland. De protestants adellijke Johanniter Orde werd in 1909 door Prins Hendrik opgericht.

De orde vindt haar oorsprong de orde van Sint Jan, in de tijd van de kruistochten. Deze was opgericht om hulp aan zieken en gewonden te bieden. Deze doelstelling geldt nu nog steeds in de Johanniter Orde.

Binnen de Johanniter Hulpverlening zijn ruim 3.000 vrijwilligers actief in meer dan dertig (zorg-)instellingen in Nederland. Zij organiseren onder andere vakantieweken voor mensen met een handicap en hebben het initiatief genomen tot instellingen als Kruispost Amsterdam (eerste hulp aan onverzekerden) en Sint Jans Hospice de Casembroot Middelburg (verzorging terminale patiënten).

Jonge Johanniters bezoeken wekelijks gedetineerden in de jeugdgevangenis Teylingereind in Sassenheim.

Prins Bernhard was Landcommandeur van de Orde, de Koningin is Erecommandeur en de Prins van Oranje is als Rechtsridder aan de Johanniter Orde verbonden. De Koningin neemt het jubileumboek 'Honderd jaar Johanniter Orde in Nederland 1909 – 2009' in ontvangst.

Bron: Nieuws van Nederland

No comments:

Post a Comment