Translate

Monday 29 June 2009

Cornelis Kraijenhoff 1758-1840 - Een loopbaan onder vijf regeervormen


Cornelis baron Kraijenhoff was zeer veel: medicus, natuurkundige, waterstaatkundige, topograaf, militair ingenieur, minister van Oorlog. Hij speelde een rol in alle politieke en militaire keerpunten van zijn tijd: 1787, 1795, 1799, 1809/1810, 1813.

Minstens even belangrijk waren zijn grote projecten, die het land als het ware van een ruggengraat hebben voorzien: de driehoeksmeting voor de eerste exacte kaart van het land; zijn waterstaatkundige opmetingen die leidden tot het landelijk maken van het Amsterdams peil; de (re)organisatie van de waterlinies in Holland en Utrecht.

In een radicale aanpak van het rivierenprobleem was hij zijn tijd te ver vooruit. Zijn ongehoorde vestingenproject in de Zuidelijke Nederlanden ten slotte, gerealiseerd in een driemanschap met Willem I en Wellington, leidde tot zijn val. Het raakte in de vergetelheid - zoals ook Kraijenhoff. Toch mag hij, met zijn activiteiten vooral in de Bataafs-Franse tijd, te boek worden gesteld als een van de erflaters van het moderne Nederland.

Wilfried Uitterhoeve (1944) heeft gepubliceerd op tal van historische terreinen, van de reizen van Columbus tot de geschiedenis van Nijmegen en omgeving. Samen met Eric M. Moormann schreef hij de naslagwerken die in 2007 zijn bijeengebracht in het lexicon Van Alexander tot Zeus.

Uitgeverij Van Tilt

No comments:

Post a Comment