Translate

Thursday 22 November 2007

Vanavond in Andere Tijden: de adel


Komende donderdag in Andere Tijden aandacht voor de traditie van zogenaamde debutantenbals. In Den Haag vindt 24 november het Haagsch debutantenbal plaats, een afgeleide van het officiële, traditionele Wiener Ball.

Debuteren betekent dat jongeren rond hun 18de officieel hun intrede doen in de wereld der volwassenen. Eenvoudig gezegd betekent het debuteren dat de meisjes "zu haben" zijn.

Zeker in adellijke kringen was het de gewoonte om via dergelijke bals en feesten met leeftijdgenoten uit gelijke kringen in contact te komen. Deze bals zijn opnieuw populair, het is geen schande om gezien te worden in de schitterende droomwereld, die veel gelijkenissen vertoont met de sproookjeswereld van Sissy. Ook al zijn de bals in Nederland niet exclusief voor adel, het hoorde zeker bij de adellijke traditie.

In Andere Tijden vertellen mensen van adel over hun ervaringen met de feesten, maar ook over de essentie van het "van adel zijn" en de reacties van de maatschappij op adel.

Noblesse oblige; ieder geeft zijn eigen invulling aan de dienstbaarheid die bij de adel hoort. Men worstelt om een nuttige invulling te geven aan het van adel te zijn.

De baron stelt zich dienstbaar op door 23 keer naar Lourdes te gaan met zieken en gehandicpaten, de barones gebruikt het landgoed voor educatieve doelstellingen als praktische invulling van het begrip adel. Eén man in Nederland moest vechten om van zijn predicaat "jonkheer" af te komen.

Andere Tijden, donderdag 22 november, 21.25 uur

No comments:

Post a Comment