Translate

Friday 24 May 2013

Adellijke gunsten in België


Datum: 16 juli 2012

Op voordracht van de heer vice-eerste minister en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders, heeft de Koning bij koninklijke besluiten van 13 juli 2012 de volgende adellijke gunsten verleend:

* vergunning van de persoonlijke titel van barones aan mevrouwen Ingrid DAUBECHIES, Kristine DE MULDER en Simone WEINBERGER, weduwe van de heer David SUeSSKIND;
* vergunning van de persoonlijke titel van baron aan jonkheer Pierre-Olivier BECKERS en aan de heren Thierry BOON-FALLEUR, Roger COEKELBERGS, Desire COLLEN, Jef COLRUYT, Olivier DE SCHUTTER, Julien DE WILDE, Didier MATRAY, Arie VAN LYSEBETH en Piet VANTHEMSCHE;
* vergunning van de persoonlijke titel van ridder aan jonkheer Nicolas de COCK de RAMEYEN en aan de heren Guy de CORDES, Christian DELLOYE, Raphael DE RYCKE, Frans DE WEER, Geert GIJS, Philippe SAMYN, Pierre GOLDSCHMIDT en Luc VANDEWALLE.

Mevrouw Ingrid DAUBECHIES, doctor in de fysica (Vrije Universiteit Brussel), is hoogleraar wiskunde eerst aan de Princeton University en daarna aan de Duke University (USA). In 2010 werd ze verkozen tot voorzitster van de "International Mathematical Union". Ze kreeg wereldwijde bekendheid met haar "wavelets" (gebruikt bij beeldcompressie).

Mevrouw Kristine DE MULDER is directeur-generaal van "Europalia International" sinds 2003.

Mevrouw Simone SUeSSKIND, geboren WEINBERGER, weduwe van de heer David SUeSSKIND, is sociologe van opleiding (Universite Libre de Bruxelles) en gewezen voorzitster van het "Centre communautaire laic juif" (CCLJ) in Brussel; als stichtend voorzitster van "Actions in the Mediterranean" wil ze de dialoog tussen Israel en de Palestijnen bevorderen alsook tussen joden en arabieren in Belgie.

Jonkheer Pierre-Olivier BECKERS is gedelegeerd bestuurder en voorzitter van het Uitvoerend Comite van de Delhaize Groep sinds 1999 en voorzitter van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comite sinds 2005.

Dr. Thierry BOON-FALLEUR, specialist in immunologie, is emeritus hoogleraar van de "Universite Catholique de Louvain" en gewezen directeur van de Brusselse tak van het Ludwig Instituut voor Kankeronderzoek en het "Institut international de Pathologie cellulaire et moleculaire" ('Institut de
Duve'); hij is een internationaal erkende autoriteit op gebied van kankeronderzoek en laureaat van talrijke prestigieuze prijzen, waaronder de Francqui Prijs (1990) en de Prijs Louis Jeantet (1994).

De heer Roger COEKELBERGS, lid van de Weerstand, doctor in de fysische en scheikundige wetenschappen, emeritus hoogleraar van de Koninklijke Militaire School, was jarenlang voorzitter van het Nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk.

Dr. Desire COLLEN, emeritus hoogleraar van de Katholieke Univeristeit Leuven, is een wereldautoriteit inzake medisch onderzoek. Hij stichtte ThromboGenics, waarvan hij achtereenvolgens CEO en voorzitter van de Raad van Bestuur was. Zijn wetenschappelijk werk werd bekroond met tal van eredoctoraten en prijzen, o.m. de Francqui Prijs (1984), de Prijs Louis Jeantet (1984) en de Interbrew Baillet-Latour Gezondheidsprijs (2005).

De heer Jef COLRUYT is voorzitter van de Raad van Bestuur van Colruyt N.V. sinds 1994 en werd verkozen tot Manager van het Jaar in 2002 (Trends).

De heer Olivier DE SCHUTTER is doctor in de rechten, hoogleraar aan de "Universite Catholique de Louvain", speciale VN-verslaggever inzake het recht op voedsel (2008-2011) en secretaris-generaal van de "International Federation for Human Rights" sinds 2004.

De heer Julien DE WILDE was CEO van Alcatel Bell en Bekaert vooraleer bestuursvoorzitter van Agfa-Gevaert en Nyrstar te worden; hij is erevoorzitter van Agoria en voorzitter van het Prins Albert Fonds.

Meester Didier MATRAY is advocaat en stafhouder van de Orde van Advocaten van de Balie van Luik, regent van de Nationale Bank van Belgie en bestuurder van de Belgisch-Luxemburgs-Duitse Kamer van Koophandel.

De heer Arie VAN LYSEBETH, gewezen directeur van het Koninklijk Conservatorium te Brussel, is voorzitter van de Jury van de Internationale Muziekwedstrijd Koningin Elisabeth van Belgie.

De heer Piet VANTHEMSCHE, dierenarts van opleiding, was gedelegeerd bestuurder van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen vooraleer in 2007 voorzitter van de Boerenbond te worden.

Jonkheer Nicolas de COCK de RAMEYEN is thans ondervoorzitter van "Malteser International" (Internationaal agentschap voor humanitaire hulp van de Orde van Malta), waarvan hij het voorzitterschap waarnam van bij de oprichting in 2005 tot 2011.

De heer Guy de CORDES, gewezen voorzitter van onder meer "Union miniere" en van de "Compagnie immobiliere de Belgique", zet zich als vrijwilliger samen met zijn echtgenote en familie in voor tal van sociale werken.

Dr. Christian DELLOYE is orthopedisch en oncologisch chirurg, professor aan de "Universite Catholique de Louvain", pionier inzake beendertransplantaties en skeletreconstructies en oprichter van de eerste beender- en weefselbank in Europa; hij is stichtend lid en voorzitter van de "European
Association of MusculoSkeletal Transplantation".

De heer Raphael DE RYCKE is sinds 2006 gedelegeerd bestuurder van het Provincialaat der Broeders van Liefde (actief in de sectoren onderwijs, buitengewoon onderwijs, welzijn en verzorgingsinstellingen); hij is ondervoorzitter van Zorgnet Vlaanderen en bestuurder van tal van organisaties in de sector van de geestelijke gezondheidszorg.

Dr. Frans DE WEER is chirurg, stichter en voorzitter van Artsen Zonder Vakantie en zeer actief bij "Caritas International" en bij de Orde van Malta.

De heer Geert GIJS is diensthoofd Crisisbeheer van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid en hoofdcooerdinator van B-FAST (Belgian First Aid and Support Team).

De heer Philippe SAMYN is architect met realisaties in binnen- en buitenland en corresponderend lid van de "Academie royale des Sciences, des Arts et des Lettres de Belgique".

De heer Pierre GOLDSCHMIDT, doctor in de toegepaste wetenschappen, was van 1999 tot 2005 adjunct-directeur-generaal en hoofd van het Departement Waarborgen van het Internationaal Atoomagentschap, dat in 2005 de Nobelprijs van de Vrede kreeg.

De heer Luc VANDEWALLE maakte vooral carriere in de ING Groep, waarvan hij gedelegeerd bestuurder was. Hij is voorzitter van het Streekfonds West-Vlaanderen van de Koning Boudewijn Stichting, voorzitter van de Beschutte Werkplaats Waak en voorzitter van het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk Stimulans.