Translate

Thursday 9 August 2018

Prof. mr. G.L.O. baron van Boetzelaer overleden


Tijdens zijn rechtenstudie in Utrecht was Olaf van Boetzelaer in het sprekerscircuit actief als President van de Algemene Debating Club (A.D.C.) van het Utrechts Studenten Corps.
Na zijn studie rechten was hij onder meer advocaat in 's-Hertogenbosch en gemeenteraadslid in Vught.
Begin jaren '80 van de vorige eeuw zien we hem terug als Hoofd van de Politieke en Economische Analyseafdeling van de destijds  Nederlandse  Inlichtingendienst Buitenland (IDB). Zijn werkzaamheden betroffen onder meer het analyseren van politieke en economische ontwikkelingen in Oost-Europa en de toenmalige Sovjet Unie, Afrika en China en het onderhouden van contacten met buitenlandse inlichtingendiensten. Ook redigeerde hij rapporten voor de Minister-President met het oog op diens buitenlandse bezoeken en voor ons Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Voor het CDA is hij actief in diverse adviescommissies met betrekking tot het buitenlands beleid, laatstelijk als vice-voorzitter van de commissie Buitenland van de CDA-afdeling Zuid-Holland. In die hoedanigheid was hij de auteur van rapporten onder meer over het Midden-Oosten, Islamitisch fundamentalisme, China, Christenvervolging alsook de Benelux en verzorgde hij diverse briefings.Tevens maakte hij politieke verkenningsreizen naar een aantal landen en gaf, op verzoek van de Democratische Partij in de VS, een cursus voor politici in de Oekraïne. In 1994 was hij nog kandidaat voor het Europees Parlement op de CDA-lijst, alhoewel  op plaats 21 op de 30 behaalde hij qua voorkeurstemmen de zevende plaats. Ook is hij als Nederlander lid van de commissie Buitenland van de Vlaamse Christen Democratische Partij.
Hij was ook de oprichter en internationaal secretaris  van de think-tank Civilistisch Appel, actief in Nederland en België.
Prof. Olaf van Boetzelaer was actief als part-time hoogleraar in de internationale politiek en moderne geschiedenis aan universiteiten in de Filipijnen. In dit kader werd hij in 2017 benoemd tot Doctor honoris causa. Verder werd hij in hetzelfde jaar benoemd tot officier in de ridderlijke orde van Rizal.
Van Boetzelaer was de auteur van vele artikelen over politieke en maatschappelijke vraagstukken en van diverse boeken: ”De drie Cirkels” (1996),” Het Civilistisch Manifest, oftewel waardevol versus waarde(n)vrij besturen” (2001), ”De Civilistische Liga, het verhaal van een politiek offensief” (2007), ”Naar een nieuwe politieke staat binnen de Europese Unie” (2009), "Crises, een christen-democratische analyse en remedie” (2009) en "Tussen halve maan en hamer en sikkel, historische opstellen", (2001).
Hij was een ervaren, zeer geïnformeerd en geestig spreker over internationaal politieke aangelegenheden, in het bijzonder omtrent het Midden-Oosten, het Islamitisch fundamentalisme, Oost-Azië inclusief China, en ontwikkelingen binnen een aantal Westerse, Midden-en Oost-Europese landen alsook de Transatlantische relatie.