Translate

Sunday 16 May 2010

Het tweede deel van Adel aan Maas, Roer en Geul


Deel II van de reeks Adel aan Maas, Roer en Geul is wederom een samengaan van verschillende stemregisters geworden, ook nu weer voorzien van vele foto's, afbeeldingen, familiewapens en een register van familie- en persoonsnamen.

Een historische blik op Adel aan Maas, Roer en Geul
Elitedeskundige en historicus dr. Joop de Jong van de Universiteit Maastricht voert ons langs de nieuwste lijnen van geschiedschrijving en verschaft de lezer tevens een verjongde kijk op de Limburgse adelsgeschiedenis. Nuchter en scherpzinnig.

Het revolutionaire bloed van Madame la douairière
De laatste adellijke kasteelvrouwe van Neubourg in Gulpen, gravin Christine, was een standbewuste dame met negentiende eeuwse allures. In weerwil daarvan stamt ze af van een Napoleontische revolutionair. Hier wordt een portret neergezet met een scherp oog voor het adellijke karakter. Uniek en met veel genealogische gegevens.

Ridders in gevangenschap: Reinald van Valkenburg en Johan van Gronsveld
De auteur weet van historisch materiaal boeiende tijdsbeelden te maken. Ridders met aloude namen die aan de wieg hebben gestaan van de verdwenen graafschappen Valkenburg en Gronsveld.

De adellijke familie Cortenbach: Leverancier van leden van de Duitse Orde
Ooit was Cortenbach een naam die bekendheid genoot tot in Wenen. Edellieden uit dit geslacht wisten op te klimmen tot leiders en diplomaten van Europees formaat, invloedrijke geestelijke heren en een beroemde landcommandeur. Met veel unieke en waardevolle gegevens.

Het uitzicht van alle streven: De dynastie Schaesberg
Vanuit een onbeduidend geslacht van ridders en landedelen wisten de Zuid-Limburgse Schaesbergs door ambitie, talent, volharding en loyaliteit de begeerde rang en status van soevereine Rijksvorsten te bereiken. In de bijgevoegde stamreeks worden tal van onbekende gegevens toegelicht.

Egidius van de Weyer: Ridder en eerste stadhouder van de Keurkeulse Mankamer te Heerlen
en Godart von der Heyden: Ridder met een dubbele loyaliteit zijn twee kleine geschiedenissen die bij uitstek het 'bouwmateriaal' zijn van de veelkleurige historie van de Maas-Rijnregio. Weinig bekende namen zijn hier in kaart gebracht en weerleggen de latere romantische beeldvorming over de 'edele' ridder. Mannen waren het wel!

De Hohenzollerns in het Maasland
De Zuid-Duitse katholieke tak van dit beroemde vorstenhuis verbindt zich door huwelijk met drie adellijke geslachten aan de Maas. Opnieuw wordt hier bevestigd hoe macht, aanzien en bezit op een 'adellijke' manier verkregen worden.

Bibliografie van de 'Limburgse' adel
Dit eerste deel van de bibliografie over de Limburgse adelsgeschiedenis laat de rijkdom en veelzijdigheid zien aan publicaties over adel: genealogieën, heraldiek, kastelen alsook over adellijke lieden met een biografie. Hier geldt in het bijzonder: aanbevelen wat vergeten of onbekend gebleven is.

Bron: Pons Mosae Editions, Reinaldstraat 7, 6301 EB VALKENBURG LB, Telefoon: 043 3617069

No comments:

Post a Comment