Translate

Wednesday 29 August 2007

Koningin Astrid overleden op 29 augustus 1935

Al 72 jaar geleden is Koningin Astrid van Belgie op 29 augustus 1935 in het Zwitserse Kussnacht om het leven gekomen door een auto-ongeluk. Haar man, koning Leopold raakte gewond.

Astrid Sophie Louise Thyra werd op 17 november 1905 in Stockholm geboren. Ze was de dochter van prins Karel van Zweden en Prinses Ingeborg van Denemarken. Op 10 november 1926 trouwde ze met de Belgische kroonprins Leopold. Na de dood van koning Albert I werd Leopold koning en Astrid koningin.

Op 29 augustus 1935 verloor Leopold in Kussnacht de macht over het stuur van zijn auto. De auto vloog over de reling en raakte twee bomen, waarna hij tot stilstand kwam. Astrid was op slag dood.

Een gebroken Leopold zal zich nooit, zelfs niet intiem, uitspreken over zijn verdriet. In gesprekken die bij zijn betreurde koningin uitkomen verandert hij steevast van onderwerp. Ook het volk kan Astrid niet vergeten. Het medelijden om de jonge prinsen en prinses die verweesd achterblijven maakt de sympathie, die er al was voor Astrid, alleen maar groter. Dat het volk zelfs vandaag nog Astrid een warm hart toedraagt, blijkt wel uit de grote eerbied waarmee men over haar spreekt en het grote aantal verzamelaars en fans die zich vooral op Astrid toeleggen. Inmiddels heeft 'de koningin uit het koude noorden die de Belgische harten kwam ontdooien' een bijna mythische status gekregen. Vergelijkbaar met prinses Diana en diens eigen voortijdige einde.